Nederlandse Rug Stichting

Ondersteuning wetenschappelijk onderzoek van geheugenmetaal


Geheugenmetaal is een metaalmengsel van Titanium en nikkel. Dit metaal kent twee fasen: een koude en een warme fase. De overgangstemperatuur tussen koud en warm wordt tijdens de bereiding van het metaalmengsel bepaald. In de koude fase is het metaal zeer buigzaam en makkelijk te vervormen, terwijl in de warme fase dit metaal terug gaat naar zijn oorspronkelijke vorm. In ons geval heeft het metaal een S- vorm als je er zijdelings naar kijkt en is hol. Dit maakt het mogelijk om warm water er door heen te leiden, zodat het sneller zijn oorspronkelijke vorm terug krijgt.

Geheugenmetaal is een hulpmiddel voor de chirurg om de kromming en de om de lengte-as gedraaide wervels terug te draaien, waarna twee staven worden bevestigd voor blijvende fixatie. Het geheugenmetaal systeem wordt dan verwijderd. Het grote voordeel van het gebruik van geheugenmetaal is dat de operatie minder tijd in beslag zal nemen en dus minder complicaties door bloedverlies, maar vooral een betere correctie geeft van de verkromming. Tot nu toe zijn er 60 patiënten geopereerd met ondersteuning van geheugenmetaal.

Alle operaties zijn goed verlopen en de patiënten en chirurg zijn tevreden over het eindresultaat. Omdat het geheugenmetaal zich in een experimentele fase bevindt is het van groot beland dat dit hulpmiddel echt standaard gebruikt zou kunnen worden tijdens scoliose operaties. De Nederlandse Rug Stichting ondersteunt dit wetenschappelijk onderzoek. Het wordt onderzocht binnen het UMCG ziekenhuis te Groningen en onderzocht door een specialistenteam waaronder Prof. dr. A. Veldhuizen.

Mocht u dit effectieve hulpmiddel ook willen steunen dan kunt u geld overmaken aan de Nederlandse Rug Stichting, o.v.v. “wetenschappelijk onderzoek”. Bankrekening nummer: NL899INGBOOO6675316